Alles over windows 8

Nieuws, tips en meer

Verschillende versies


Net zoals bij voorgaande versies komt Microsoft metverschillende versies van een nieuw besturingssysteem om aan ieders wensen te voldoen. Er wordt dan voornamelijk onderscheid gemaakt tussen de particuliere en zakelijke gebruiker, maar nu is er voor het eerst een versie voor computers met processoren gebaseerd op de Arm-architectuur.

Reguliere versie

De reguliere versie spreekt eigenlijk voor zich en kan je ongeveer vergelijken met de home premium versie van Windows 7. Een kleine nieuwe functie is overigens het installeren van een andere taal, dat was bij Windows 7 alleen mogelijk bij duurdere versies als Ultimate en Enterprise.

Pro versie

Deze versie is, zoals de naam al zegt, bedoeld voor professionele gebruikers met functies die de standaard gebruiker in principe niet nodig heeft. Er wordt dan voornamelijk de nadruk gelegd op beveiliging en ingewikkeldere opties.
Functies die beschikbaar zijn is het booten vanaf een virtuele harde schijf, eenvirtuele machine die standaard aanwezig is en eenbestandssysteemencryptie. Ook is er een remote desktop aanwezig, zodat je de PC vanaf afstand kunt besturen.


Arm versie

Iets heel nieuws van Microsoft is de Arm-versie van Windows, Windows RT. Arm processoren worden voornamelijk gebruikt in mobiele telefoons, tablets en andere energiezuinige, mobiele apparaten . Door deze versie springt Microsoft weer een hele nieuwe en opkomende markt in: mobiele apparaten.
Smartphones en tablets groeien de laatste tijd heel sterk en kan Microsoft dus ook niet achterblijven met het bekende Windows. Windows 8 zal voornamelijk op tablets gebruikt gaan worden en door de nieuwe Metro interface, kan dit zomaar een groot succes worden.

Enterprise versie

De Enterprise versie van Windows 8 is een ‘vervolg’ op de Pro versie. Er wordt nog sterker de nadruk gelegd op veiligheid, virtualisatie en PC-management. Dat is natuurlijk interessant voor bedrijven en professionals, omdat die daar zeker baat bij hebben.

Op een rijtje

Feature Windows 8 Windows 8 Pro Windows RT
Upgrades vanaf Windows 7 Starter, Home Basic en Home Premium X X
Upgrades vanaf Windows 7 Professional en Ultimate X
Windows Store X X X
Nieuwe Metro-apps van Microsoft X X X
Microsoft Office X
Device encryptie X
Ondersteuning voor X86/X64 X X
Nieuwe Windows Defender X X X
Verbeterde Task manager X X X
Taal wisselen X X X
Storage Spaces X X
Windows Media Player X X
Ondersteuning voor mobiel internet X X X
Trusted boot X X X
VPN client X X X
BitLocker en BitLocker To Go X
Booten van VHD X
Client Hyper-V X
Domain Join X
Encrypting File System X
Group Policy X
Remote Desktop (host) X