Alles over windows 8

Nieuws, tips en meer

Wat is er nieuw


Metro interface

Dit is, zoals eerder genoemd, de grootste verandering in het toekomstige vlaggenschip van Microsoft. Deze interface maakt, net als Windows Phone 7, gebruik van ‘Tiles’. Deze ‘Tiles’ laten real-time informatie zien van, bijvoorbeeld, je mail of Twitter account . Deze nieuwe intuïtieve omgeving kwam in eerste instantie op kritiek te staan, omdat het heel anders is als het oude vertrouwde startscherm. Het is in principe ook een stuk gebruiksvriendelijker, maar veel mensen zijn de oude interface gewend en er kan een stuk minder informatie worden getoond.

Windows store

Sinds de introductie van de App store op de iPhone en iPods, hebben ‘kleine’ en goedkope applicaties een groot marktaandeel verworven. Spelletjes als AngryBirds en Wordfeud zijn voorbeelden van de nieuwe manier van gamen op draagbare media. Na Apple op de Mac introduceert Microsoft dus ook een store voor zijn besturingssysteem. Het principe van deze store is hetzelfde als andere, zoals de ‘Play store’ van Android en Appworld van Blackberry. Er zijn veel gratis of relatief goedkope applicaties op een simpele manier te downloaden. Er is wat voor te zeggen dat zo’n store op een desktop minder nut heeft als een mobiel apparaat. Vroeger moest je op internet zoeken en was het een stuk minder overzichtelijk, verder is het downloaden via een officiële store natuurlijk ook een stuk veiliger.

Gebruikers en inloggen

Er zijn ook nieuwe en verschillende manieren om in te loggen op je Windows systeem. Ten eerste is het voortaan mogelijk om met je Live-ID in te loggen. Dit heeft als voordeel dat je profiel en instellingen makkelijk kan worden in geladen op elk systeem met internet en Windows 8. Om in te loggen zijn er ook nieuwe intuïtieve manierengevonden. Zo is het voortaan mogelijk om met drie bewegingen over een foto in te loggen en kan je door middel van een pincode in het systeem komen. Dit zijn fijne functies om het gebruiksgemak te vergroten.

Overige functies

Een andere nieuwe functie is het snelle opstarten. Microsoft heeft een geavanceerde slaapstand ontwikkeld, zodat het systeem, wanneer het wordt opgestart, zich weer snel kan herstellen. Een welkome functie voor gebruikers die snel iets willen checken en dus niet meer het hele systeem hoeven op te starten. Verder is USB 3.0 standaard in gebouwd bij Windows 8. Waar eerst nog aparte patches en drivers geïnstalleerd moesten worden, zit het er voortaan standaard bij inbegrepen. USB 3.0 heeft een maximale doorvoersnelheid van 4800 Mbit/s, dit is tien keer zo hoog als de huidige standaard, USB 2.0, van 480 Mbit/s.